Eind mei staat het eerste Appreciative Inquiry Fieldlab in Den Haag op de agenda. Volgens mij de eerste in Nederland, maar het is onze tweede. Afgelopen november was onze eerste in Paramaribo. De deelnemers uit Nederland zijn samen met studieloopbaanbegeleiders van de Anton de Kom Universiteit op zoek gegaan naar geweldige ervaringen op de universiteit met studenten coaching. Studenten, docenten, ondersteunend personeel en rechtstreekse collega’s werden geïnterviewd. Studieloopbaanbegeleiding ligt altijd gevoelig en zo werd het een bron van succesverhalen en inspiratie. Voor de Nederlandse deelnemers, zelf ook werkzaam in het hoger onderwijs, was het extra bijzonder om te leren van de verschillen én overeenkomsten met de eigen situatie.

In mei gaan we aan de slag met Haagse ondernemers. De deelnemers vormen consultancygroepjes die vervolgens al vanaf de eerste dag aan het werk gaan met een bedrijf, hun klant. Ze helpen deze in 4 dagen om haar positieve kern te ontdekken en van daaruit plannen te maken voor de toekomst. In het ideale geval doorlopen ze de hele AI-cyclus. Van het formuleren van een positief uitdagend onderwerp tot aan duidelijk uitgesproken plannen voor de toekomst. In de ochtend en aan het einde van de dag vormen ze leerteams, waarin wordt stilgestaan bij de klantsituatie en de impact van waarderend leiderschap op de eigen adviesstijl. De laatste dag is een feestelijke slotdag. De teams presenteren de opbrengsten van de week en krijgen feedback van hun klant, de overige deelnemers en de begeleiders.

Als klant staan verschillende organisaties te trappelen. Actief in horeca, industrie, afvalverwerking en overige dienstverlening. Allemaal zo divers als deze mooie stad zelf.

Joep C. de Jong en Maarten Thissen zijn zeer ervaren met theorie en praktijk van Appreciative Inquiry. Zelf hebben ze in de jaren ’90 meegedaan met een van de eerste AI FieldLabs van het NTL Institute in Bethel, USA.  Ons hoofdkwartier voor de week is de trainingsruimte op de nieuwe locatie van saktiisha, your home of yoga. Een prachtig pand aan de Javastraat. Voor de deelnemers aan het FieldLab worden iedere avond plekken vrijgehouden in de yoga- en meditatielessen.