Wat kan Appreciative Inquiry betekenen?

De wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo, misschien wel sneller dan wij als mens kunnen bevatten en bijbenen. Wat is de beste manier om hiermee om te gaan? Wat laten we los? Wat kunnen wij wel beïnvloeden? Wat willen we het liefst dat er gaat gebeuren? Wat is de best mogelijke toekomst die we samen kunnen creëren?

Stel je voor dat wij in de complexiteit van ons huidige bestaan, onze tijd en aandacht vooral besteden aan ons intrinsiek menselijk potentieel. Stel dat we onze diversiteit aan kennis, kracht en ervaring maximaal weten te benutten, in klein verband of in grote organisaties. Stel dat we ons op ontvankelijke wijze verhouden tot de wereld om ons heen, ons optimaal verbinden met die wereld, en onze wereld maximaal samen vormgeven naar onze hand zetten.

Dat vraagt om een speciale benadering, een manier van doen en een kunst van zijn. Een werkwijze die start met het onderzoeken van de kracht die we in ons hebben, en die uitgaat van de overvloed aan mogelijkheden die we hebben om samen vooruit te komen. Die manier van doen heet ‘waarderend onderzoeken’ of in het Engels Appreciative Inquiry.

Appreciative Inquiry omvat een filosofie, een bejegeningswijze en een verandermethode die het potentieel van mensen en organisaties ontdekt, bekrachtigt en omzet in constructieve actie. Appreciative Inquiry onderscheidt zich van de klassieke, probleemgerichte veranderaanpak door aandacht te geven aan wat goed gaat en door verder te ontwikkelen vanuit de overvloed van mogelijkheden.

Als beoefenaar van Appreciative Inquiry geef jij  – door waarderend te onderzoeken – de best denkbare richting aan de grootste uitdagingen van hedendaagse samenlevingen, organisaties en hun medewerkers. De hoogwaardig beoefenaar noemt zich AI Practitioner.

Persoonlijke ervaringen met Appreciative Inquiry door AI Academy Founder Cees Hoogendijk

Finding AI

The impact of AI

The Power of AI